Close

Leertherapie en Supervisie

Als hulpverlener kunt u terecht voor Psychotherapie, Leertherapie en Supervisie.

Dit kan individueel en in een groep.

In een kennismakingsgesprek worden wederzijdse verwachtingen op elkaar afgestemd.

Dick is erkend leertherapeut en leersupervisor bij:

  • De Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie
  • De Nederlandse Vereniging voor Groepsdynamica en Groepspsychotherapie

Is de leertherapiegroep iets voor u? Hieronder leest u meer over het programma.

Over de Leertherapiegroep

Van 5 september 2023 tm 23 april 2024 (25 sessies op dinsdag 16.00-17.30 uur) verzorgt Dick Aartsma een leertherapiegroep voor psychologen, psychiaters en andere hulpverleners in de GGZ die in opleiding zijn tot GZ-psycholoog, Psychotherapeut, Klinisch Psycholoog, Psychiater of tot Groepspsychotherapeut bij de NVGP.

Het doel is om zicht te krijgen op disadaptieve patronen in je leven en in je werk. Je leert deze patronen los te laten en zo meer open te staan voor je eigen gevoelens en die van anderen. Hierdoor ben je beter in staat om je te verbinden en je autonomie te ontwikkelen en deze te bewaren. Het maakt je tot een therapeut met een bredere en meer open blik op de werkelijkheid van de ander. Hiermee geef je de cliƫnt meer veilige ruimte om te helen.

Veilige omgeving

Op je werk functioneer je ook in verschillende groepen, zoals je team. Het voordeel van leertherapie in een groep is dat je een groter bewustzijn ontwikkelt voor groepsprocessen, dat je in een groep gemakkelijker zichtbaar durft te zijn en dat je beter grenzen kunt stellen, omdat je dat in de groep in een veilige omgeving met andere groepsleden oefent.

Hoe is het georganiseerd? De groep is een gesloten groep, iedereen begint en eindigt op hetzelfde moment. Vooraf aan deelname van de groep krijgt iedereen individueel een intakegesprek.

Methode

Volgens welke methode? De groepspsychotherapie is volgens het Affect Fobie Therapie model, een kortdurende psychodynamische psychotherapie (KPD) ontwikkeld door McCullough. Zij beschouwt emoties als het belangrijkste motivatiesysteem bij het leren van mensen. Emoties vormen innerlijke, lichamelijke, signalen die ons bewust kunnen maken over onze relatie met de ander. Als wij die emoties en gevoelens (de benoeming van een emotie) afweren en niet in ons bewustzijn laten komen, missen we de adaptieve kracht van deze signalen in contact met de ander. De AFT conflict driehoek helpt ons bij bewustwording van dit mechanisme. We werken aan de afweer om zo toegang te krijgen tot de adaptieve gevoelens.

Heeft u interesse om deel te nemen aan de Leertherapiegroep of heeft u vragen hierover? Neem dan contact op.

Aanmelden of meer informatie

Voor meer informatie of aanmelden kunt u telefonisch of per e-mail contact opnemen met Dick Aartsma